Coaching Individueel

Is coaching een meerwaarde?

Deze vraag hoor ik met regelmaat. Langere tijd geeft iemand aan zich ‘niet goed in zijn vel te voelen zitten’. Hulp vragen wordt als de meest lastige stap ervaren.

Coaching hoeft niet lang te duren. Een paar bijeenkomsten kan al helpen om verder te komen en die stappen te zetten die je veel gelukkiger maken.

Een cliënt schreef:

“Allerminst vitaal kwam ik in het voorjaar van 2013 Karin hulp vragen bij mijn duidelijk stress gerelateerde klachten. Hoewel dat besef dat er nog niet echt was hadden jarenlange roofbouw op geest en lichaam hun tol geëist. Nuchter en zakelijk maakte Karin mij allereerst helder waar ik op dat moment  stond, dat het heel logisch was om deze klachten te hebben en dat er een weg uit het dal bestond mits…..

Mits IK bereid was die dingen te doen en vooral te laten die tot herstel zouden leiden en daarmee raak ik de kern van de wijze waarop Karin werkt. Als vakgenoot weet ik hoe belangrijk, nee zelfs hoe essentieel het is om “de ander” eigenaarschap te geven over zijn of haar proces en traject. Echter, ik weet ook hoe verdomde moeilijk het is hier consequent in te zijn en te blijven en hoe bedreven een cliënt kan zijn de begeleider te verleiden tot het oppakken van de zorg of redderrol. Ik kan niet anders zeggen dan dat Karin een ware meester is in het herkennen van dit “spel” en dat zij in staat is overtuigd, standvastig én met compassie keer op keer dat wat van een ander is, ook bij die ander te laten. Simpelweg terug te geven wat die ander doet of losmaakt. Deze manier van begeleiden is zeker voor iemand zoals ik zeer effectief en kan alleen maar gedaan worden door iemand die een zeer hoog kennisniveau weet te koppelen aan pure liefde. Probeer het maar eens een paar uur vandaag; iemands gedrag volkomen los te zien van iemands “zijn.”  Lukt het? Probeer het dan maar eens zonder erover na te denken zoals Karin.

Karin heeft mij er niet bovenop geholpen, dat heb ik zelf gedaan net zoals ik mezelf in de problemen had gebracht. En dat besef is nu juist wat haar zo sterk maakt en mij nu krachtiger dan ooit.”

 

Geldt het volgende voor jou?

Herken je 5 of meer van onderstaande punten dan zou je wel eens te maken kunnen hebben  met stressgerelateerde klachten.

 •          Je hebt energieproblemen en bent te actief of apathisch
 •          Je bent gespannen en kunt moeilijk ontspannen
 •          Je bent sneller geïrriteerd
 •          Je hebt slaapproblemen. Kunt moeilijk in slaap komen of je bent vroeg wakker
 •          Je bent sneller verkouden of meer ziek dan anders
 •          Je hebt meer angsten en schrikt sneller
 •          Je bent meer somber en kunt minder genieten van alles
 •          Je hebt nergens meer zin in en ziet op tegen alles
 •          Je werkt hard, maar het lijkt wel of het werk niet minder wordt
 •          Je hebt meer last van schuldgevoelens
 •          Je loopt tegen belemmeringen aan bij jezelf, en komt daar alleen niet uit
 •          Je hebt een toename in eten, roken, koffie, zoetigheid…
 •          Je doet nog meer je best
 •          Je concentratie is verminderd
 •          Je hebt altijd goed kunnen plannen en organiseren en nu stapelt het werk op

 

Werkwijze

Ik help mensen die door de combinatie van werk en privé en/of mantelzorg overbelast zijn geraakt. Zij leren om efficiënt met hun tijd om te gaan en weer overzicht in hun dagelijkse activiteiten te krijgen. De wijze waarop ik dat doe, levert hen ook nog eens energie en verbetering van gezondheid op.

 

3-fasen model

Fase 1. Tijd voor herstel

Eerst lichamelijk herstel om vitaliteitsreserve op te kunnen bouwen. Een stap rustiger om het overzicht terug te krijgen en weer te kunnen genieten.

Fase 2. Inzicht in ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik’

Antwoord op deze vragen geeft je de mogelijkheid om werkelijk datgene te gaan doen wat bij jou past zodat energieverlies voorkomen kan worden.

Fase 3. Meer zelfvertrouwen en passende keuzes maken

Tijdens de trajectbegeleiding bouw je meer zelfvertrouwen op en kom je in contact met jouw Essentie waardoor terugval voorkomen kan worden.

Ervaringsverhaal cliënt:

“Ik wist niet dat je al na 6 weken zonder ontspanning begint te putten uit je reserves. Ik werkte, draaide het huishouden en verzorgde mijn kleine kinderen. Dat doet toch iedereen dacht ik, dus waarom zou ik het niet aankunnen? Na een tijdje kreeg ik last van vergeetachtigheid die steeds erger werd. Ik durfde pas aan mezelf toe te geven dat er iets mis was, toen ik merkte dat ik als een kip zonder kop rondliep, mijn kinderen en man afsnauwde en mijn werk en zelfs leuke dingen als een last begon te zien. Ik had hulp nodig en kwam bij Karin terecht. Omdat ik accepteerde dat ik overspannen was, kon de moeheid eruit komen en kon ik letterlijk niets meer. Niet meer werken, niet meer achter de computer, niet meer tv kijken, niet meer lezen en zelfs geen normale gesprekken meer voeren. Mijn focus was compleet verdwenen. Door de begeleiding van mijn coach kon ik stapje voor stapje vorderingen maken. Je hebt echt iemand nodig die je wijst op jezelf en hoe je de dingen normaal aanpakt. Als je die niet hebt, blijf je hetzelfde doen en word je niet beter.”

Thema’s waar cliënten hulp bij vragen:

 •          Oververmoeidheid, overspannenheid of burnout
 •          Onzekerheid over eigen functioneren
 •          Balans willen tussen inspanning en ontspanning
 •          Meer zelfvertrouwen krijgen
 •          Rouw- en verlies verwerking
 •          Conflictsituatie privé en/of werk
 •          Angsten, depressie
 •          Onbegrepen lichamelijk klachten

 

INDIVIDUELE BEGELEIDING

Individuele begeleiding is één op één ondersteuning.

Jouw verhaal staat centraal en samen wordt gekeken hoe aan jouw wens tegemoet kan worden gekomen.

Samen kunnen we de aanleiding onderzoeken om deze vervolgens te neutraliseren, zodat terugval voorkomen kan worden.

Ik maak gebruik van verschillende begeleidingsmethoden die ik afstem op jouw persoonlijke situatie.

Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.  Contact