Hoe raak je het kwijt – Hoe krijg je het terug

Ieder mens wordt geboren met 100 procent zelfvertrouwen. Dat stelt auteur en personal coach Frank Schaper. Als je minder zelfvertrouwen hebt, ben je dat dus ergens kwijt geraakt. Het boek helpt je het weer terug te vinden.

zelfvertrouwen

ISBN 9055940288

Dit boekje is voor iedereen die zijn of haar zelfvertrouwen wil herwinnen of een ander daarbij wil helpen.

De hypothese waar dit boek op gebaseerd is, is dat ieder kind wordt geboren met 100% zelfvertrouwen. Als je op enig moment minder dan 100% ervaart, ben je kennelijk procentpunten kwijtgeraakt. Veel mensen zijn zich niet bewust hoe, waar en wanneer. Met minder dan 100% komen we de dagen wel door, maar waar is het als je het nodig hebt? Kortom: hoe krijg je procentpunten terug als je die bent kwijtgeraakt.

Het antwoord vind je in het boek. De uitleg, de oefeningen, de vele voorbeelden helpen je om stap voor stap je zelfvertrouwen te herpakken.

Het boek in ingedeeld in vier delen:

Deel 1: Hoe je zelfvertrouwen kwijtraakt

–       Het is van je gestolen

–       Je bent het verloren

–       Je hebt het weggegeven

Vele tips en handvatten zijn op internet te vinden. Meestal gaan ze over opbouwen en vergroten. Frank Schaper is hier duidelijk in. Hij vraagt de lezer wat het nut is van opbouwen en vergroten als je de volgende minuut je zelfvertrouwen alweer kwijt bent geraakt, zonder te weten hoe.

In Deel 1 neemt hij je mee om een beter inzicht te krijgen in de wijze waarop mensen hun zelfvertrouwen verliezen, weggeven of laten stelen.

Afgezien van de externe dieven verdient onze grootste innerlijke dief speciale aandacht. De innerlijke criticus, het stemmetje dat kritisch en negatief commentaar geeft en zegt wat je moet doen, had moeten doen of waar je je voor had moeten schamen.

Veel procentpunten gaan verloren aan dat innerlijke stemmetje.

 

Deel 2: Hoe je zelfvertrouwen terugkrijgt

Na het lezen van deel 1 heb je inzicht gekregen hoeveel procentpunten jij bent gaan inleveren. In deel 2 leer je om je zelfvertrouwen weer terug te gaan krijgen.

–       Je gaat wat van je afgepakt is weer herpakken of je creëert nieuwe succesmomenten

–       Je vindt het terug door je succesmomenten weer in herinnering te nemen

–       Je herwint het door respect voor jezelf te hebben en anderen niet op een voetstuk te plaatsen

Mensen zijn in staat om hun zelfvertrouwen terug te winnen, gebruikmakend van kwaliteiten als nuchterheid, wilskracht, doorzettingsvermogen, relativeringsvermogen en hun herinnering, het vermogen om de details van betere tijden en het daarbij behorende goede gevoel terug te halen.

Ook vinden ze steun bij een rolmodel. Iemand die hen heeft geïnspireerd bij het herwinnen.

De vele voorbeelden in het boek helpen om te ontdekken wie jouw rolmodel is of was. Een rolmodel is iemand, bijvoorbeeld een acteur, schrijver, stripheld etc. die voor jou een voorbeeldfunctie heeft of had. Heb je al iemand in gedachten?

 

Deel 3: Hoe je zelfvertrouwen gaat onderhouden

Als je je zelfvertrouwen eenmaal hebt hervonden, is het belangrijk om deze te onderhouden door:

–       Manieren te ontwikkelen om je te verdedigen

–       Zelfvertrouwen te benutten

–       Je talenten, geïnspireerd door je rolmodellen, verder uit te bouwen

Juist in situaties waarin je het nodig hebt, is het zaak om goed op te passen dat je je procentpunten niet laat stelen, weggeeft of verliest maar dat je het verstandig benut. Durf risico’s te nemen. Je hoeft niet perfect te zijn, niemand is perfect. Leer om te gaan met je innerlijke criticus.

 

Deel 4: 100%

In deel 4 lees je hoe bekende mensen hun zelfvertrouwen hebben verloren, teruggevonden en zijn gaan benutten om te komen tot momenten van 100%.

Gelukkig kun jij ook zelfvertrouwen managen

Hoe? Door de oefeningen, die in het boek beschreven staan, te gaan doen en door je te laten inspireren door de vele praktijkvoorbeelden in het boek.

Interesse in het boek? Je kunt het hier bestellen