Een collega vroeg mij laatst ‘hoe leg jij je cliënten uit wat burn-out is?’ Ik dacht even na. Normaal vertel ik meteen het verhaal van de auto en het gas- en rempedaal. Zie blog: Wanneer stress te lang duurt dan geef je te veel gas en rem je te weinig

Nu stelde ik haar eerst een vraag. ‘Heb je vanmorgen je tanden gepoetst?’. Ze kleurde in haar gezicht. Deze vraag had ze niet aan zien komen. ‘Uh, ja!’, zei ze.

‘Hoe heb je je tanden gepoetst?’, ging ik verder.

‘Nou, met een elektrische tandenborstel’, antwoordde ze.

‘Was je elektrische tandenborstel snel? Draaide de borstel met hoge toeren? Voelden je tanden na het poetsen glad?’. Ik gooide er meteen drie vragen achteraan.

Als ze vraagtekens op haar gezicht kon krijgen, had ze die gehad.

‘Ik snap werkelijk niet wat je nu vraagt en wat dat met burn-out te maken heeft’, gaf ze mij terug.

Dit is wat ik haar heb uitgelegd.

Een volgeladen elektrische tandenborstel maakt in korte tijd je tanden helemaal schoon waardoor je tanden glad aanvoelen. Wanneer je de elektrische tandenborstel niet oplaadt en deze iedere dag een paar keer gebruikt, raakt de accu op een gegeven moment leeg.

Dit is te merken aan de tandenborstel. Een volle accu zorgt in korte tijd voor gladde tanden en werkt zeer effectief. Raakt de accu leeg dan merk je dat meteen. De tandenborstel draait minder snel rond, het geluid klinkt trager en zachter en de effectiviteit daalt waardoor je tanden minder glad aanvoelen tenzij je langer blijft door poetsen.

En ineens stopt de elektrische tandenborstel er mee. Accu leeg! Geen energie meer en hij functioneert niet meer omdat de energie helemaal op is.

Wat ga jij doen? Je zet de elektrische tandenborstel op de oplader en na een periode kun je weer poetsen.

Zo gaat dat ook bij burn-out en ik gaf een praktijkvoorbeeld aan mijn collega.

Mevrouw ‘Kan niet stoppen’

Mevrouw ‘Kan niet stoppen’ was heel productief en enthousiast. Ging in hoog tempo (volle accu) door en merkte dat het effect had op haar omgeving. Waardering werd uitgesproken, anderen begonnen meer diensten aan haar te vragen en zij ging gewoon door. In het begin vol energie en na een aantal weken merkte ze dat haar tempo verminderde. Ze ging langer over haar werk doen. Vermoeidheid (minder volle accu) voelde ze al een langere tijd en toch ging ze door totdat…

Mevrouw ‘Kan niet stoppen’ moest stoppen omdat ze geen energie meer had. De accu was volledig leeg. Ze was vergeten om het tussentijds op te laden.

‘Kon ze maar aan een oplader gezet worden’, zei mijn collega.

‘Oh, maar dat is gebeurd hoor!’, gaf ik als antwoord. ‘Onze oplader heet ontspanning en het neutraliseren van de aanleiding waardoor burn-out ontstaat.

Wanneer we inspanning en ontspanning op een gezonde wijze afwisselen, krijg je meer balans in lijf en leden’.

Mevrouw ‘Kan niet stoppen’ leerde hoe ze inspanning en ontspanning het beste kon variëren zodat haar ‘accu’ de kans kreeg om op te laden. Samen hebben we de oorzaak van ‘Kan niet stoppen’ onderzocht en kwamen bij een niet verwerkt verleden uit. Het gaat nu heel goed met haar.

Tip

Wanneer jij je tanden aan het poetsen bent, ga eens na:

–       wat je vandaag gedaan hebt? (inspanning)

–       hoeveel rust-, genietmomenten je hebt genomen? (ontspanning)

Heb je meer energie verbruikt dan opgeladen?

Deel de volgende dag anders in. Laadt die dag meer energie op dan dat je verbruikt. Zo kun je dag voor dag jouw ‘accu’ in de gaten blijven houden.