Uitgever: Spectrum

Nederlandstalig

276 pagina’s

ISBN: 9789045031668

   mei 2008

   Hernieuwde uitgave: 2016

Annegreet van Bergen (1954) is de schrijfster van ‘De lessen van Burn-out’. Zij studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte als journaliste voor onder meer de Volkskrant en Elsevier.

De kracht van ‘Lessen van een burn-out’?

Het boek ‘De lessen van Burn-out’ stond al een aantal jaren in mijn kast. Ik ben een boekenwurm en wanneer ik een boekhandel zie, word ik als vanzelf naar binnen getrokken. Ken je dat? Menig boek ga ik bekijken en wanneer een boek mijn interesse wekt, koop ik het.

Zo gebeurde dat ook met dit boek. Ik wilde het hebben. Was het de titel? De kleur van het boek? Of omdat het een persoonlijk verhaal en geen technisch verhaal over ‘wat is stress/burn-out’ is? Ik kan het je echt niet vertellen. In ieder geval belandde het boek, mede doordat ik nog meerdere boeken wilde lezen, na aankoop, in in mijn kast om het nu pas te voorschijn te halen.

Wat een aanrader!

 

Het verhaal is geen overzicht van een ziektegeschiedenis maar een heel persoonlijk geschreven verhaal. Op elke bladzijde lijkt het of ze met je in gesprek is.

Het begint al bij het eerste hoofdstuk: ‘Ziek? Ik? ‘Je bent ziek,’ had de mevrouw van de RIAGG gezegd. ‘dus moet je je ziek melden. Maanden, misschien al jaren was het een afschuwelijke kermis in mijn hoofd en stilaan was ik gaan geloven dat die herrie een aangeboren afwijking was waarmee ik moest leren leven.

De drempel om zich ziek te melden was voor haar heel hoog. Ze had zich nog nooit ziek gemeld. De oververmoeidheid gaf uiteindelijk de doorslag om met ziekteverlof te gaan. Te lang had ze te hard gewerkt en onvoldoende aandacht besteed aan het inlassen van herstelmomenten.

Haar actieve kant, de vele overuren en druk zijn, moest ze laten rusten en haar passieve kant, zoals leuke dingen doen en uitslapen, weer leren activeren. Geen schepjes meer bovenop doen maar luisteren naar de signalen van haar lichaam.

Op intense wijze wordt beschreven: het instorten, de rol van haar ouders, journaliste zijn in een mannenwereld, het overlijden van een vriend, de therapieën, evenals de terugval en het langzame herstel.

Door de burn-out werd ze een ervaringsdeskundige evenals een inhoudsdeskundige. Na ieder hoofdstuk vind je informatie over: boeken, wat anderen zeggen over burn-out, oefeningen en de 9 lessen van burn-out.

Anders leren denken over stress in het werk en het voelen van de stresssignalen werd een nieuwe ervaring met een waardevolle eindconclusie.

‘Een burn-out hoeft niet het einde van alles te zijn, maar kan ook een nieuw begin inluiden.

 

Een boek voor lotgenoten, werkgevers en professionals die mensen met stress/burn-out begeleiden of beter willen begrijpen.

Klik hier om direct te bestellen.