Eindelijk tijd voor eigen tijd!

Heb je ‘eigen tijd’ dagelijks in je lijst ingepland?

Als je erover nadenkt wat je zo allemaal zou willen en kunnen doen dan wordt het vaak een lange lijst. Het zou leuk zijn om dit ook daadwerkelijk allemaal uit te gaan voeren. Mijn ervaring is dat het lijstje niet korter wordt maar weer aangevuld wordt met nieuwe punten.

 

Herken je dit?

Cliënten vertellen mij hoe zij steeds weer lijsten maken met wat zij moeten doen, zouden moeten doen dan wel zouden kunnen doen. Een beangstigend gevoel bekruipt ze met ‘waar ga ik nu beginnen?’

Ik antwoord: ‘door te prioriteren’.
‘Hoe dan?’, is vaak de vervolg reactie.

Een terechte opmerking waar een handvat bij gegeven kan worden. Dit handvat wil ik heel graag delen.

In het boek ‘Leef je droom In drie stappen naar een geslaagde toekomst, geschreven door Jörg Knoblauch, Johannes Hüger & Marcus Mockler, staat een leuke test of iets belangrijk of urgent voor je is.

 

Bestellen kan door HIER te klikken

Uitleg urgente taken en belangrijke taken.

Urgente taken geven je het gevoel dat ze direct afgehandeld dienen te worden, maar zijn niet automatisch belangrijk. Ze suggereren: het heeft mijn onmiddellijke aandacht nodig; NU!
Een voorbeeld; de telefoon gaat. Wat zou jij doen? Blijf jij rustig of laat je alles uit je handen vallen om de telefoon te beantwoorden. Is het gesprek echt belangrijk geweest? Nee? Dan heb je gereageerd alsof het telefoontje (de taak) urgent was.
Belangrijke taken kun je eraan herkennen, dat ze je dichter bij je doel brengen.
Bijvoorbeeld; doel is om stressopbouw te voorkomen. Het is belangrijk dat je tijd vrij gaat maken voor ontspanning, zodat je stress kan verminderen en je doel dichter bij kan komen.

De Amerikaanse president Eisenhower deelde zijn taken altijd in vier kwadranten:

  • belangrijke en urgente
  • belangrijk
  • urgente
  • noch belangrijk, noch urgent

Schat eens in hoeveel procent van je tijd breng jij door in welk kwadrant? Hoe meer je bezig bent binnen het urgentiegebied, hoe hoger je adrenalinespiegel. Die staat meestal in verbinding met haast, stress, oplossingen op het laatste moment. Dat kun je enige tijd volhouden, maar op de lange termijn ga je merken dat je roofbouw pleegt.

Langdurige stress leidt tot concentratieverlies. Je gaat langer doen over je werkzaamheden, maakt sneller fouten die weer hersteld moeten worden, plannen gaat minder gemakkelijk waardoor je meer werk aan het creëren bent.

Belangrijk is om op gezette tijden pauze te nemen. Ontspannen in de avond en weekend. Het resultaat zal uiteindelijk zijn, meer energie, meer overzicht en daardoor eindelijk tijd voor eigen tijd.

Vul hier voor jezelf in hoeveel procent tijd jij stopt in urgentie en belangrijkheid.

Tijd voor eigen tijd