Vrije vogels doen iets wat jij ook kan

 

 

Een vogel in de lucht kan zich door de luchtstroom verplaatsen. Het kost hen nauwelijks energie om op deze luchtstromingen te zweefvliegen. Is dit in flow zijn? Pas wanneer zij hun vleugels uit gaan slaan dan vraagt dat energie. Vogels hebben meerdere technieken om energie te besparen.

  • Langzaam vliegen
  • Stilhangen
  • In groepen vliegen

Zij maken gebruik van de luchtstromingen die er op dat moment zijn.

Mensen, die heel bewust met hun energiehuishouding omgaan, herkennen dit. Zij hebben geleerd om met de flow van de dag mee te gaan. Doen dat wat binnen hun mogelijkheden ligt. Wanneer vrije tijd gepland staat dan nemen zij ook die vrije tijd. Alles om roofbouw te voorkomen.

Flow

Hoe doen deze mensen dat?

  • door de dingen langzamer te gaan doen
  • momenten van stilte in te plannen
  • zij hebben een netwerk (groep) om zich heen

Gaat dit vanzelf? Nee, het lukt niet iedereen om zo te leven. Velen hebben het gevoel Druk, Druk, Druk te zijn. Er moet nog zoveel geregeld, besproken, gepland, begrepen, gehoord etc. etc. etc. Het gevoel wanneer dit klaar is dan kan ik…

Dit is te doorbreken en daar zijn tips/handvatten voor. Het beter om leren gaan met je energiehuishouding zodat ook jij je momenten kunt hebben om je zo vrij als een vogel te voelen. Tijd te hebben voor de dingen die jij leuk vindt en daar helemaal in op kunt gaan. Het tijdsbesef is weg, problemen staan niet op de voorgrond en je maakt iets prachtigs zonder dat het je moeite kost.

Tijd en een plan is er nodig

Een plan om concreet tijd te reserveren. Tijd die helemaal van en voor jou is. Een week-, maand- of kwartaalplanning. Je brengt anderen, voor wie het belangrijk is om te weten, hiervan op de hoogte. Zo weten zij wanneer jij vrij bent en dat ze geen beroep op je kunnen doen.

En dit kan er dan gebeuren:

  • Je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer jouw ingeplande tijd ingaat. De ander is namelijk op de hoogte en weet dat je dan vrij bent
  • Je leert hoe het is om te delegeren. Tenslotte heb je iemand als achterwacht gevraagd. Vind je dit nog spannend? Vraag dan iemand die jij vertrouwt en die laagdrempelig voor je is
  • Je krijgt steeds meer energie omdat je, in je vrije tijd, datgene gaat doen waar jij zin in hebt. Even helemaal niets doen of zin om een wandeling te gaan maken of zin om iemand te gaan bellen

Neem dit heel serieus: jouw vrije tijd is voor jou en daar hoort geen verplichting in thuis.

  • Je geeft jezelf toestemming om deze tijd ook daadwerkelijk te nemen

Er ontstaat hiermee een ‘luchtstroom’, een ademstroom en dat geeft energie. Om dit op te bouwen en/of vast te blijven houden, heb ik de volgende tips voor je:

 

Tip 1:

Verlaag je tempo. Vlieg minder hard de dag door.

Net als vogels ga je langzamer vliegen. Doe de dingen met aandacht. Heel bewust. Één ding tegelijk en wanneer je gedachten in het rond vliegen, zeg daar maar JA tegen en maak hetgeen waar je mee bezig bent eerst af.

Laat je niet afleiding door:

  • Telefoon
  • Computer
  • Pinggeluiden op smartphone

Het is jouw aandacht die je geeft aan hetgeen je doet en als er geen noodsituatie is dan komt niemand aan deze aandacht.

 

Tip 2:

Neem momenten van stilte, rust.

Plan in je agenda ‘zo vrij als een vogel’ tijd. Noem dit ook zo. Door in je agenda steeds dit zinnetje te zien staan, gaat je brein het ook geloven.

Ik ben zo vrij als een vogel.

Op die momenten plan je alleen dingen die jij leuk vindt, waar je zin in hebt, wat je plezier geeft. Dat mag gerust een pyjama dag zijn. Ook ik ken pyjama dagen. Heerlijk niets doen en wanneer ik zin heb, ga ik lezen of breien of filmpje kijken of muziek luisteren…

 

Tip 3:

Delegeer taken.

Niet de meest gemakkelijk tip. Wanneer je iemand bent die altijd klaar staat voor de ander dan kan het erg lastig zijn om iemand te vragen of hij/zij iets van je over wilt nemen. Toch DOEN. Maak gebruik van je netwerk/groep. Echt ze zullen je dankbaar zijn.

Ook zij willen graag helpen, net als jij dat bij een ander doet.

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of merk je dat de tips lastig op te volgen zijn? Neem gerust contact met me op zodat ik samen met je kan kijken wat er eventueel aanvullend nodig is.

Je reactie op deze blog is welkom.