foto boek

ISBN 978 90 215 5363 4

Over de auteurs van Superbrein:

Deepak Chopra. Hij is een zeer geliefd schrijver op het gebied van zingeving. Deepak heeft meer dan zestig boeken geschreven, die in meer dan vijfentachtig talen zijn vertaald.

Rudolph E. Tanzi. Hij is een gerespecteerd neuroloog aan Harvard Medical School en wereldberoemd vanwege zijn baanbrekende onderzoek naar de oorzaken van de ziekte van Alzheimer.

Samenvatting:

De schrijvers beschrijven op basis van wetenschappelijk onderzoek, hun wijsheid en hun kennis, hoe de geest samenhangt met het brein. In het eerste hoofdstuk worden een paar vergelijkingen beschreven tussen ‘Baseline Brein’ en ‘Superbrein’. Zij omschrijven dat als: ‘Je bent niet je brein, je bent veel méér’.

Één van de voorbeelden uit het boek:

 

BASELINE BREIN

–          Mijn kijk op het leven staat min of meer vast

–          Ik ben getrouwd met mijn overtuigingen en meningen

–          Ik werp me niet op als de deskundige, dat laat ik aan anderen over

–          Ik kijk zelden naar educatieve televisieprogramma’s en ga bijna nooit naar lezingen

–          Het is al een tijdje geleden dat ik ergens door geïnspireerd raakte

 

VERSUS

 

SUPERBREIN

–          Ik vind het leuk mezelf steeds opnieuw uit te vinden

–          Ik heb nog niet zo lang geleden een lang gekoesterde overtuiging opgegeven

–          Ik ben op ten minste één gebied een expert

–          Ik geniet van educatieve programma’s op televisie

–          Ik vind mijn dagelijks leven inspirerend

 

Het boek ‘Superbrein’ geeft je vele handvatten en voorbeelden hoe jij je op een nieuwe manier tot je brein kunt verhouden. Rudolph Tanzi suggereert dat de hersenen voortdurend opnieuw geordend worden op basis van onze ervaringen. Ons brein functioneert door middel van een neuraal netwerk. Bij nieuwe ervaringen worden weer nieuwe verbindingen aangemaakt. Dit heet neuroplasticiteit. Ook op oudere leeftijd kan dit neurale netwerk vernieuwd worden. Als voorbeeld wordt onder andere geschreven over de fabel ‘De veroudering van ons brein is onvermijdelijk en kan niet worden teruggedraaid’. Het probleem is dat we ons in overgrote meerderheid neerleggen bij de norm. Als we op leeftijd raken, hebben we de neiging lui en apathisch te worden als het gaat om het aanleren van nieuwe dingen. Het gevolg van de neerwaartse spiraal van afnemende activiteit is dat in het oudere brein het aantal dendrieten en synapsen per neuron in de hersenschors geleidelijk terugloopt. (Het boek bevat op pagina 31 tekeningen hoe een neuron eruit ziet.)

 

De weg naar een gezond brein begint bij bewustzijn. We denken iets niet te kunnen of te weten, maar we hebben nooit geleerd het te doen of te onthouden.

Zie hier een mooi voorbeeld van een 80 jarige die weet hoe zij kan bewegen en heeft geleerd hoe dit te doen.

OPLOSSINGEN VAN HET SUPERBREIN

Laat passie en bevlogenheid je leidraad zijn in het leven en wees helemaal aanwezig bij wat je ervaart.

Blijf leren en voed jezelf met enthousiasme.

Geef aandacht aan de dingen die je je later wilt herinneren. De meeste momenten van geheugenverlies zijn momenten waarop je vergeet te leren.

Doe moeite om je dingen te herinneren. Geef niet toe aan de volkswijsheid dat ‘je geheugen nu eenmaal slechter functioneert als je ouder wordt’.

Het boek beschrijft welke eigenschappen, methoden, modellen ondersteunend kunnen zijn om het brein zo te gebruiken dat het alleen maar tot succes kan leiden. Een voorbeeld is Einstein. Zijn sleutel was aanpassingsvermogen. Hij ontwikkelde drie sterke punten en ontweek drie obstakels. Ben je nieuwsgierig naar zijn drie sterke punten en obstakels? Bladzijde ………………………………..

Thema’s als depressie, blokkerende overtuigingen, angsten etc. veranderen is volgens de schrijvers mogelijk door aandacht te besteden aan innerlijk – en uiterlijk werk. Innerlijk is wat je denkt en voelt, uiterlijk is je gedrag.

Je brein is steeds bezig zich te ontwikkelen. Het uitgangspunt van de schrijvers is dat mensen keuzes kunnen maken die zorgen voor nieuwe zenuwbanen en synapsen en nieuwe hersencellen en dat mensen dus een soort tweede revolutie doormaken die berust op persoonlijke keuzes. Kies je ervoor te groeien en je te ontwikkelen, dan zet jij de route uit voor je eigen revolutie.

Je kunt blijven piekeren over hoe je leven had kunnen lopen. Je kunt ook een ander spoor gaan volgen. Leer te vertrouwen op de meest holistische kracht die je hebt: voelen. Je gevoel begrijpt onmiddellijk de onderliggende betekenis van wat er gebeurt.

Een verandering van leefstijl begint in de geest.

Ik kan dit boek van harte aanbevelen aan diegene die op een punt in hun leven zijn gekomen dat vaste patronen losgelaten mogen worden.

Het weer in contact komen met je Essentie.

Interesse in het boek? Je kunt het hier bestellen.