vertragen

Ik heb een beperking. Een lichte denk ik, of toch niet? Ik weet soms niet waar ik wat gelegd heb. Het heeft een naam ‘vergeetachtigheid’. En dat heb ik met name wanneer ik te druk ben.

Lastig? Ja!

Laatst nog gebeurde mij het volgende: ik had een afspraak en ‘s ochtends had ik gekeken hoelang ik erover ging rijden om op tijd te kunnen komen. Oh, genoeg tijd, dacht ik. Dat ene mailtje kan ik nog schrijven en mijn presentatie even voorbereiden. Ik keek op een gegeven moment naar de klok en schrok. De tijd was omgevlogen en in alle haast pakte ik mijn jas en tas. Mijn autosleutel nog pakken en…HELP! Waar zijn ze? Die lagen niet op de vaste plaats. Waar heb ik ze gelegd? Zo kom ik echt te laat op de afspraak.

Mijn hele tas heb ik omgegooid. Geen autosleutel. In de keuken neergelegd? Ook niet. Had mijn man mijn auto soms gebruikt en heeft hij de autosleutel bij zich? Even bellen. Nee, hij had hem ook niet. De klok tikte door en mijn stress steeg met de minuut.

 

Wat nu?

“Stop”, zei ik hardop. Dit heeft geen zin. Zo draai ik alleen maar rondjes. De adrenaline in mijn lijf is nu zo hoog dat de rust ver te zoeken is.

Eerst maar eens gaan zitten. Rust creëren. Mijn hoofd tot rust brengen zodat ik stapsgewijs kon achterhalen wat ik allemaal gedaan had, tot het moment dat ik de sleutel ergens had neergelegd.

Langzaam kwamen de beelden terug en stukje bij beetje kwam ik tot de conclusie dat ik de autosleutel in mijn laptoptas had gedaan. Och ja, die had ik de laatste keer bij me.

Ik heb een beperking. Een lichte denk ik, of toch niet? Ik weet soms niet waar ik wat gelegd heb. Het heeft een naam ‘vergeetachtigheid’. En dat heb ik met name wanneer ik te druk ben.

Ik vind het daarentegen geen beperking. Het is een signaal! Wanneer ik merk dat ik iets kwijt ben of wanneer ik merk dat mijn concentratie lager wordt, weet ik dat ik te druk ben. Ik ga mijn dag dan anders inrichten door meer rust te nemen en mijn tempo te verlagen. Dat helpt mij om een goede concentratie en meer energie te behouden.

 

En weet je wat mijn conclusie is?

Door te vertragen ben ik veel helderder in mijn hoofd en word ik productiever.

Hoe zou dat zijn om in een team te werken met mensen die door omstandigheden hun tempo lager hebben liggen? Mij zou het voordeel brengen omdat het mij helpt mijn tempo te verlagen en mijn concentratie te verhogen.

Door te vertragen kan ik versnellen! Hoe zou dit voor jou zijn?

Deze blog is geschreven voor Allinclusive at Work