Mantelzorg

Voor Mantelzorgers

ISBN 978 94 6250 0396

Auteur: Ineke Ludikhuize

 

Wist je dat het woord Mantelzorg bedacht is begin jaren ’70? Prof. J.C.M.Hattinga Verschure beschreef zijn definitie van mantelzorg alsvolgt:

“Zorg in een kleine groep, waarin de leden in een onderlinge relatie staan, op basis van emotionele banden. Het is warme zorg, als een warme mantel, die beschut en beveiligt, onvoorwaardelijk, met een persoonlijk karakter en onbaatzuchtig”.

Vandaag de dag is het woord Mantelzorg meer een woord uit de wereld van beleidsmakers geworden en de mantelzorger… zal zelf amper het woord gebruiken.

Samenvatting ‘Een warme jas’

Theoloog Ineke Ludikhuize, schrijver van het boek ‘Een warme jas’ is de echtgenoot van voormalig politicus Willem Aantjes. De afgelopen jaren is zij mantelzorger voor haar man geworden. Ze besloot te stoppen met haar werk om, zoals ze het zelf omschrijft, ‘langere armen’ te krijgen voor de zorg voor haar man.

Dit mooie boek is een verzameling van gesprekken met mantelzorgers en ervaringen van Ineke zelf. In ‘een warme jas’ kun je stukjes uit haar dagboek lezen, recepten vinden, verhalen rondom de zorg, gedichten, spreuken en tips van verschillende ervaringsdeskundigen wisselen zich af.

In zeven hoofdstukken worden zeven thema’s besproken waarmee mantelzorgers vroeg of laat mee te maken krijgen. Ben je mantelzorger dan is het een feest van herkenning, maar ook steunend voor je eigen situatie.

De essentie van het boek is: ‘blijf balans zoeken tussen jouw eigen activiteiten en de agenda van de zorgvrager. Want mantelzorg gaat over aandacht, liefde, tijd, planning maar ook over verdriet, schuld en plichtsbesef.

Het boek ‘een warme jas’ is op een prettige en luchtige wijze geschreven.

Interesse in het boek? Je kunt het hier bestellen.